פיצויים בלשון הרע ופגיעה בפרטיות
פיצויים בלשון הרע ופגיעה בפרטיות
לשון הרע והגנת הפרטיות הינם ענפים בדיני הנזיקין. יחד עם זאת, בשונה מנזקי גוף ורכוש, שבה הדרך לחשב את הנזק יחסית ברורה, בלשון הרע והגנת הפרטיות הנזק שנגרם הינו נזק מופשט וערטילאי.
כך, לדוגמא, אם אדם נופל ברחוב בגלל מכסה ביוב פתוח ונשברת לו הברך, בית המשפט יפסוק לו פיצויים על סמך חוות דעת רפואית ובהתבסס על תקנות הביטוח הלאומי, שם יש "מחיר" לברך שבורה. (הדברים מעט יותר מורכבים, וקיימת התאמה אישית של הנזק לכל ניזוק, אבל זהו העיקרון הכללי).
באופן דומה, אם רכבו של אדם ניזוק בתאונה, בית המשפט יפסוק לו פיצויים על סמך חוות דעת מקצועית של שמאי, אשר מבוסס על מחירונים קבועים.
לעומת זאת, ברוב המקרים בהם נפגעה פרטיותו של אדם או נפגע שמו הטוב, אין נזק מוחשי, שניתן לחשב באופן אריתמטי.
הנזק שנגרם הוא נזק לכבוד העצמי, לדימוי העצמי ולדימוי של האדם בעיני הסובבים ומכירים אותו. זהו נזק שקשה לכמת אותו.
משום כך, בשנת 1998 החליט המחוקק להקל עם תובעים בלשון הרע (ובשנת 2007 עם תובעים בגין פגיעה בפרטיות) וקבע מנגנון פיצוי ללא הוכחת נזק.
על פי מגנון זה, ניתן לתבוע פיצויים על פרסום לשון הרע בסך 50,000 ₪ ללא הצורך להוכיח נזק, ובסך של 100,000 ₪ במקרה בו הפרסום פורסם בכוונה לפגוע, כלומר – פרסומים ונסיבות חמורים במיוחד שלהן נלווה יסוד נפשי של כוונה לפגוע (הסכומים צמודים למדד ובערכים של היום מגיעים ל כ 70,000 ₪ ו 140,000 ₪, בהתאמה). לגבי תביעה בגין פגיעה בפרטיות, הסכומים דומים ומגיעים, אחרי הצמדה, לסך של כ 60,000 ₪ וכ 120,000 ₪, בהתאמה.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי אין הכרח לתבוע תביעת לשון הרע או תביעת בגין פגיעה בפרטיות על פי המסלול של תביעה ללא הוכחת נזק.
ישנם 2 מסלולי תביעה נוספים:
- האחד, פיצוי על נזק לא ממוני, אשר בדומה לפיצוי ללא הוכחת נזק, דן בנזקים שאינם נזקים כספיים ספציפיים אלא נזקים בגין עגמת נפש, אותם יש להוכיח.
מובן שקשה להוכיח נזקים מסוג זה וקיימת חזקה משפטית לפיה פרסום של לשון הרע גורם לפגיעה מסוג זה.
- השני, פיצוי על נזק ממוני.
מסלול זה שמור למקרים בהם כתוצאה מהפגיעה בשם הטוב נגרם נזק קונקרטי. כך, למשל, מקרה בו פרסום דיבה מוביל לפיטוריו של אדם ממקום עבודתו או, לחילופין, לאי קבלתו לעבודה; או מקרה בו בעקבות פרסום דיבה על עסק נפגעת הכנסתו באופן מוחשי וכך הלאה.
במקרים אלו, כאשר קיים נזק כספי ספציפי, הרי שלאחר שהוכחנו אותו, ניתן לקבל פיצוי עליו.
מכל האמור, עולה כי סכומי הפיצויים שנפסקים בתביעות לשון הרע ופגיעה בפרטיות, במקרים שאין נזק כספי ספציפי, מבוססים על אומדן שנעשה על-ידי בית המשפט.
משכך, ישנה תנודתיות רבה בסכומי הפיצויים שנפסקים והם נעים בין עשרות למאות אלפי שקלים.